Pannon Filharmonikusok

www.pfz.hu
Regisztráció

europa cantat

civitatis

"Zene a zenéért" a vakok és gyengénlátók megsegítésére

2012. okt 1 19:00 | Kodály Központ

A Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Első Lions Klub szeretettel hívja és várja Önt jótékonysági hangversenyére, melynek jegybevételével a gyengén látó és a szemük világát elvesztett sorstársaink életét, gyógyulását támogatjuk. Kérjük, jegyvásárlásával segítse Ön is a rászorultakat!

 

„Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” (Teréz anya)

 

Az est védnökei:
dr. Páva Zsolt Pécs Megyei Jogú Város polgármestere
Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója

Felnőtteknek |

    Műsor

  • Alexander Radvilovich: Music for Soul Leaving
  • Alberto Ginastera: Variaciones Concertantes
  • Szergej Rahmanyinov: Holtak szigete
  • Alexander Borodin: Polovec táncok

Zenekar

Pannon Filharmonikusok

Vezényel

Bogányi Tibor

A magyar származású Bogányi Tibort a finn karmester-generáció legérdekesebb és legtehetségesebb tagjaként tartják számon. 28 évesen a Turku Philharmonic Orchestra vezető karmesterévé nevezték ki, 2003 és 2006 között töltötte be ezt a posztot. 2008-tól a Lappeenranta Városi Zenekar zeneigazgatója és vezető karmestere. A híres, háromévente megrendezésre…
Bővebben

Közreműködik

Bartók Béla Férfikar

(karig.: Lakner Tamás)
Bővebben

Bartók Béla Leánykar

(karig.: Kertész Attila)
Bővebben

Mecsek Kórus

(karig.: Kertész Attila)
Bővebben

Pécsi Kamarakórus

(karig.: Tillai Aurél)
Bővebben

Jegyárak: 3000 Ft/2500 Ft/2000 Ft Vak társaink a koncerten ingyenesen vehetnek részt. A zenekar a koncertre tiszteletjegyet nem bocsát ki. / Blind people can attend the concert for free.

A műsorról

Az argentin Alberto Ginasterát a 20. század legjelentősebb latin-amerikai zeneszerzőként tartják számon. Variaciones Concertantes című darabja a szubjektív nacionalistának nevezett korszakának alkotása. A szerző finom megmunkálással domborítja ki népe muzsikájának vonásait. A mű alapgondolata a gitár üres húrjait idéző hangok megszólaltatása. Gazdag alkotói időszak termése Rachmanyinov A holtak szigete című szimfonikus költeménye. A. Böcklin svájci festő művét csodálva szólalt meg a komponista képzeletében a Styx folyón munkálkodó Charón evezőjének hangja. Az 5/8-os lüktetés szinte szuggerálja a hallgatót: mintha magunk is ott ringatóznánk a ladikban az örök nyugodalom felé. A sötét vízen fehéren tükröződik a hit nyújtotta remény. Borodin posztumusz operájának, az Igor hercegnek betétje a Poloveci táncok. A kán a fogságba esett Igort próbálja felvidítani: a polovec harcosok és rabszolgák izmos, szilaj táncot járnak, a keleti táncosnők érzéki mozdulataikkal ejtik csodálatba a nézőt-hallgatót. Az izzó hangulatú csoport-tánc szinte a tébolyig fokozza a hangulatot.

 

VARIACIONES

KORTÁRS ÉKSZER-KIÁLLÍTÁS A ZENÉRŐL, A ZENÉÉRT

 

 

A Pannon Filharmonikusok és a komolyzene tiszteletére rendezett kiállításra 17 neves ötvös-iparművészt kért fel az Ezüstláz Ékszergaléria, hogy „komponáljon” egy-egy ékszert adott zenei témára. A kiállítás apropója a Zene világnapja alkalmából adott ünnepi hangverseny repertoárjának egyik ritkán hallható darabja, Alberto Ginastera: Variaciones Concertantes című műve. Miként az argentin zenemű egyetlen motívum 12 variációja különböző hangszerekre, úgy az elkészült ékszerek egyetlen téma – Ginastera csodálatos muzsikájának – szubjektív variációi, az alkotó művészek habitusa, fantáziája és egyedi anyaghasználati és formai-technikai sajátosságai szerint. Az ékszervariációkat elsőként az ünnepi hangverseny közönsége tekintheti meg a Kodály Központban október elsején. Szeretettel várjuk Önt is a 18.30 órakor kezdődő megnyitóra. A továbbiakban a kiállítás az Ezüstláz Ékszergalériában tekinthető meg november 3-ig.

A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Rendezvénynaptár

Babzsák IV.

dec 13. | 16:00 | Kodály Központ

Brahms és Bogányi

dec 15. | 19:00 | Kodály Központ

vezényel: Korsten Gérard

Brahms és Bogányi

dec 16. | 19:30 | MÜPA

vezényel: Korsten Gérard

Csigaház: Az ezüsthegedűk

dec 17. | 15:30 | Kodály Központ

Csigaház: Az ezüsthegedűk

dec 17. | 17:00 | Kodály Központ

Magnificat − Karácsonyi ünnepi hangverseny

dec 20. | 19:30 | Pécsi Bazilika

vezényel: Dobos László - Vass András

Felhívjuk közönségünk figyelmét, hogy az ünnepi időszakban az alábbi napokon a Kodály Központban található jegypénztárunk ZÁRVA tart.

Köszönjük a megértésüket!

2016. december 24.
2016. december 25.
2016. december 26.
2016. december 31.
2017. január 1.

Koncertjegyet ebben az időszakban is tudnak online vásárolni a Jegymester honlapján.


Kellemes Ünnepeket kívánunk!